voorjaar 2021

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de yogalessen. Houd de informatie op deze pagina in de gaten of neem contact op via de mail.

hatha yoga

Yoga helpt je bij het loslaten van spanningen, door middel van beweging, concentratie en ademtechnieken. Door yoga te beoefenen leer je je lichaam beter kennen. Je ervaart waar jij spanningen vasthoudt en leert hoe je ze kunt loslaten. Wanneer je met je volle aandacht oefent, breng je jezelf in het nu, zodat ook je denken tot rust komt.

De naam hatha yoga komt uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). Ha betekent zon en tha is maan. Het woord yoga is afgeleid van juk en betekent verbinding of vereniging. Hatha yoga betekent dus: de verbinding van zon en maan, oftewel, het verenigen van tegengestelden. Je kunt dit samenvatten als eenwording, de eenwording van lichaam, adem en bewustzijn. Je brengt jezelf met yoga meer in balans.

De yogales die ik geef, is gebaseerd op de stijl van de Saswitha Opleiding.

 

Saswitha Yoga

Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.

Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-āsana’s (yogahoudingen) voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. 

Daarnaast komen in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie aan bod, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.